HUR ALLT STARTADE

Trygga Tjejer på Stan grundades år 2013 i Uddevalla av Malina Pieczywek. En tjej som har hjärtat på rätt ställe och bryr sig mer om andra än sig själv. Malina blev både fysiskt och psykiskt misshandlad av sin dåvarande partner 2013 till 2015. Hon var även med om ett övergrepp som satte sina spår. Som det goda hjärtat Malina har så ville hon inte att någon annan tjej skulle vara med om samma sak. Tillsammans med väninnan Sofeya Nowakowska började de att gå ut på stan för att hjälpa utsatta tjejer och att se till att de kom hem utan att behöva ta en svarttaxi. Tjejerna hade då inga planer på att göra det synligt på sociala medier utan de ville bara hjälpa de tjejer som behövde stöd och hjälp. Malina fick knappt gå utanför sin bostad om hon inte var på sitt arbetade. När hon förklarade för sin dåvarande partner att hon börjat arbeta på kvällar och nätter så var det okej att lämna bostaden. Varken Malina eller Sofeya fick någon lön, men det var inte det dom var ute efter. Malina behövde den frihet som hon fick när hon lämnade sin bostad och umgicks med Sofeya. Samtidigt som de hjälpte andra tjejer så fick Malina det stöd hon behövde. Hon fick upp även ögonen om att hon inte var ensam om att leva i ett destruktivt förhållande. De befann sig i Uddevalla, Trollhättan och Vänersborg mellan 2013 till 2015. Sedan lades Trygga Tjejer på Stan på is då Malina blev brutalt misshandlad av sin dåvarande partner och behövde fokusera på att komma ur sitt destruktiva förhållande som innehöll daglig våld. Hon flyttade till Polen för att komma bort från honom.

Under sommaren år 2020 började Malina och Sofeya prata om att starta upp Trygga Tjejer på Stan igen, fast på riktigt. Malina har alltid velat göra något där hon kan hjälpa andra genom sina egna erfarenheter. Båda tjejerna var då bosatta i Göteborg. Malina hade kommit ifrån sitt tidigare destruktiva förhållande, men det många inte visste var att hon levde i ett nytt. Samtidigt hade hon precis fått en osynlig sjukdom och kände att livet bara gick utför. Då kom ännu en väninna in i bilden, Oksana Woźniak, som pushade på att det är bra om Malina fokuserar på det hon både är bra på samt älskar, dvs att hjälpa andra. I augusti år 2020 startade Malina en Facebook-sida för Trygga Tjejer på Stan som direkt fick mycket positiva reaktioner. En tidning hörde av sig bara någon vecka efter nystarten och ville göra ett reportage.

Rosa är färgen Trygga Tjejer på Stan använder på sin utrustning. Malina valde just denna färg eftersom det är en "typisk tjejfärg" och att den syns bra. Hon valde att använda sin egen bil till organisationen. Två företag gick ihop och fixade logotyp på bilen helt kostnadsfritt. Under patrulleringar används rosa jackor eller reflexvästar med organisationens namn på ryggen. Under vintertid har volontärerna rosa mössor och under sommartid används rosa kepsar.

TEXTEN ÄR UNDER UPPDATERING...